Informacje o produkcie

  • Klasa: I
  • Masa netto: 50g/100g
  • Dodatkowe informacje: Informacje
  • Wartości odżywcze:

Podgrzybek brunatny

Podgrzyb brunatny, podgrzybek brunatny (Imleria badia (Fr.) Fr.) – gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae)[2].

Występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Japonii[8]. W Europie jest pospolity[9]. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym. Tworzy owocniki od lata do późnej jesieni[6][9].

Jest uważany za jeden z cenniejszych grzybów. Nie ma tak dobrego smaku, jak np. borowik szlachetny, ale w kuchni może być wykorzystany na rozmaite sposoby, dobrze nadaje się także do marynowania. W surowym stanie jest trujący[10].